Soorten ventilatiesystemen

Er bestaat zowel centrale als decentrale ventilatie. Kies je voor centrale ventilatie, dan wordt de ventilatie in verschillende ruimtes vanuit één centrale ventilatie-unit gereguleerd. Hiervoor moeten ventilatiekanalen worden aangelegd, in tegenstelling tot bij decentrale ventilatie. Met decentrale ventilatie kan je aparte kamers relatief eenvoudig verluchten. Deze optie is vooral handig wanneer er weinig ruimte is om ventilatiekanalen te plaatsen, zoals bij renovatie van een bestaande woning. Er bestaan ook decentrale systemen met warmteterugwinning.

Centrale woningventilatie kan gebeuren volgens vier verschillende ventilatieprincipes. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, architectuur en budget kan je volgende ventilatiesystemen toepassen:

 

Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je manueel aanpassen. Om genoeg verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken.

 

Ventilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er teveel omgevingslawaai, heb je kamers zonder ramen of zit je ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo heb je een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht dat via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij een systeem A.

 

Ventilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Als je de woning reeds grondig gerenoveerd hebt is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. Dan kan je een ventilatiesysteem met een mechanische luchtafvoer plaatsen. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren. Het C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig.

 

Ventilatiesysteem D – balansventilatie

Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het warmte recupereert.