Condensatie Ketel 

Het hoogste rendement haal je met de condensatieketel

In de verwarmingssector volgen nieuwe evoluties elkaar in snel tempo op. Het streven naar een hoger rendement is de belangrijkste drijfveer bij deze ontwikkelingen.

Als leek is het niet altijd evident om binnen het grote gamma je weg te vinden. Dat vraagt om verduidelijking.

Principe

Oude verwarmingsketels (+ 15 jaar) verbruiken enorm veel. Dit is te wijten aan afkoelings-, opwarmings- en oppervlakteverliezen. Daarnaast gaat een belangrijk deel van de warmte via de schoorsteen verloren. De oudere generatie verwarmingsketels, nu nog vaak in gebruik, hebben een rendement van ongeveer 80 %. Na de energiecrisis van eind jaren zeventig werden er hoogrendementsketels geïnstalleerd, die een rendement van ongeveer 92 % haalden.

"De nieuwste condensatieketels halen het hoogste rendement, tot 109 %".Een condensatieketel werkt volgens het principe van de condensatietechniek waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is, gerecupereerd wordt. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat dit verloren. Deze extra warmte maakt het verschil en zorgt voor een hoger rendement.

Enkel noodzakelijk verbruik.

Daarnaast heeft een condensatieketel, in tegenstelling tot een klassieke verwarmingsketel, ook een modulerende brander. Dit betekent dat de brander zich automatisch aan de warmtevraag aanpast. Bij een lagere warmtevraag zal hij op een lager vermogen werken en daardoor enkel verbruiken wat strikt noodzakelijk is.

"Vervang je een oude verwarmingsketel door een condensatieketel, dan kan je tot 35 % en meer besparen op je energiefactuur. Voor een normale eengezinswoning betekent dit een besparing van 500 à 700 euro per jaar. Combineer je dit systeem daarbovenop nog met een zonne-energiesysteem voor de warmwaterproductie, bespaar je op de kosten voor warmwaterproductie ook nog eens tot 60 %

Installatie condensatieketel altijd aan te raden.

Wel opgelet !

Het is niet omdat je condensatieketel niet altijd condenseert, dat het rendement laag ligt. Dan nog zijn de prestaties veel beter dan bij een traditionele cv-ketel. Daarom kan ik alleen maar aanraden om altijd een condensatieketel te plaatsen als die technisch mogelijk is.

Maar je moet goed beseffen dat het de bedoeling is om zo laag mogelijk te stoken. Het dauwpunt schommelt afhankelijk van een aantal parameters rond de 50 graden, dus als het retourwater dat terug naar de ketel stroomt kouder is dan 50 graden ben je zeker van optimale condensatie. Bij het verwarmen van sanitair warm water ligt het rendement van een ketel daarom sowieso lager, omdat je daar tot veel hogere temperaturen moet verwarmen.

Om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het retourwater lager wordt, heb je naast het kiezen voor laagtemperatuur afgifte systemen nog enkele mogelijkheden. De instelling van de stooklijn is erg belangrijk. En bovendien kan je spelen met de debieten. Door de circulatiepomp van de cv-installatie wat lager af te stellen, krijgt het verwarmingswater meer tijd om zijn warmte af te geven. Hierdoor is het retourwater kouder, waardoor de kans op condenseren toeneemt.

Energiebron

Zowel stookolie als aardgas en propaan zijn geschikte energiebronnen voor een condensatieketel. Kwalitatieve toestellen herken je aan hun label. Bij stookolieketels is dat het Optimaz-Elite label, bij gastoestellen het HR-Top-label.95 % van de gasketels kan omgebouwd worden naar een propaanketel zonder verlies aan voordelen ten opzichte van de niet-omgebouwde hogerendementsgasketel. In de meeste gevallen gaat dit slechts over het vervangen van de sproeikoppen. Bij meer geavanceerde gasketels kan je simpelweg de ketel omschakelen van aardgas naar propaan door het switchen van een schakelaar.

 

Sanitair Installaties

 
Bij alle sanitaire installaties kan u rekenen op een vakkundige begeleiding van A tot Z.

Comfort, een belangrijk punt voor nieuwe badkamers, toiletten , badkamer renovatie enzovoort .......

Tegel afwerking en of inloopdouche plaatsen van watervoorzieningen koud , warm water aflopen wij voorzien het . 

Een mooie afwerking en functionele oplossingen zijn een aantal punten die maken dat uw installatie uw dromen wekelijkheid wordt.

Indien u van plan bent uw badkamer te renoveren of nieuwe installaties , bent u bij ons op het juiste adres, dus aarzel niet .